Ga naar de inhoud

Oefentherapie

Praktijk info

Iemand die zijn lichaam niet goed gebruikt of belast, al dan niet ten gevolge van een aandoening, loopt een sterk verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Oefentherapie kan dan mogelijk een uitkomst bieden. Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging.

Wervelkolom gezien vanaf:
Oefentherapeuten Mensendieck kijken naar het verband tussen klacht, lichaamshouding en bewegingsgewoontes en stellen voor elke patiënt/cliënt een individueel behandelingsprogramma samen. De patiënt/cliënt krijgt inzicht in de reactie van zijn lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen.
De oefentherapeut reikt de middelen aan, om mensen zelf te stimuleren om creatieve oplossingen te vinden en om zelf aan de slag te gaan

Voorbeelden van specifieke klachten aan het bewegingsapparaat zijn:

* Houdingsafwijkingen en de gevolgen daarvan, zoals rugklachten, nek/schouder- en hoofdpijnklachten
* Neurologische aandoeningen, zoals hernia, whiplash, M.S., C.V.A., Parkinson
* Orthopaedische aandoeningen, zoals scoliose, Scheuermann en revalidatie na diverse operaties
* Reumatische aandoeningen, zoals Reumatoïde Arthritis, fibromyalgie, Bechterew, arthrose en osteoporose
* Spannings- en overbelastingsklachten, zoals CANS/RSI, stress, spierspanningshoofdpijn en spit
* Ademhalingsproblemen, zoals CARA, hyperventilatie
* Gynaecologische/ urologische problemen, zoals bekkeninstabiliteit, incontinentieklachten

Oefentherapie Mensendieck is ook bedoeld voor risicogroepen. Hierbij gaat het om mensen met een verhoogde kans op problemen aan het bewegingsapparaat. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen en kinderen met houdingsafwijkingen, maar ook mensen die zware fysieke arbeid verrichten of vaak dezelfde bewegingen uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan CANS/RSI-klachten). De laatste jaren leidt overgewicht bij steeds meer mensen tot klachten, net als gebrek aan beweging. En veel meer mensen hebben tegenwoordig een zittend beroep waardoor het aantal nek-, schouder- en hoofdpijnklachten opvallend is toegenomen.

Pijnklachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Samen met de oefentherapeut Leert u zelf uw klachten te verhelpen en te voorkomen.
De eerste twee stappen in de behandeling van de oefentherapie Mensendieck zijn eenDe volgende stap is oefenen. De oefentherapeut laat u het verschil zien en ervaren tussen verschillende soorten bewegingen en houdingen. De ademhalings- en spierontspannende oefeningen verlichten de pijn. Door het aanleren van andere houding en bewegingsmogelijkheden en door spierversterking nemen de klachten af. De oefeningen zijn toegespitst op uw persoonlijke (werk)situatie.


De kracht van de oefentherapie zit vooral in de preventie: het leren voorkomen van herhaling van de klachten. Samen met de oefentherapeut heeft u uw houdings- en bewegingspatroon vastgesteld. Oefeningen, die u ook thuis doet, zorgen ervoor dat u uw lichaam leert kennen en begrijpen en dat uw houding verbeterd. Uiteindelijk bent u steeds beter in staat om zelf te zien, te voelen en te oordelen of uw houding en beweging juist zijn. U vervalt niet in uw oude gewoonten en wordt als het ware uw eigen therapeut. Door het geleerde toe te passen in het dagelijks leven, voorkomt u dat de klachten terug komen.

Richtlijnen voor een verantwoorde werkplek en werkhouding:*Een goede lendesteun is essentieel
*Stel de armsteunen in op ellebooghoogte
*Stel de stoel zo in dat elleboog, armsteun en toetsenbord zich op één hoogte bevinden
*Stel, indien mogelijk, de tafelhoogte zo in dat de voeten gemakkelijk op de grond steunen
*Gebruik een voetensteun indien de tafel niet laag genoeg kan worden geplaatst
*Plaats de monitor op een aangename hoogte en laat de bovenrand van het beeldscherm niet boven ooghoogte uitkomen
*Plaats de documenthouder tussen beeldscherm en toetsenbord, zodanig dat de onderrand van het beeldscherm net boven de     documenthouder uitsteekt


Kies bewust voor oefentherapie Mensendieck!

Pijn als gevolg van overbelasting of verkeerde gewoonten is vervelend. Daarom is het belangrijk de basis van het probleem aan te pakken.

Oefentherapeuten Mensendieck kijken verder dan de klacht en doen meer dan symptoombestrijding. Zij gaan naar de bron, pakken samen met u de oorzaak aan. Vindt u dat zelf ook zinvol, dan bent u aan het goede adres.

© Mensendieck-praktijk J.A.Jansen-van Hoften
Terug naar de inhoud